Dračí cyklovýprava na Hartlovku | Junák Šlapanice

Dračí cyklovýprava na Hartlovku

Dračí cyklovýprava na Hartlovku

Neděle 24. května 2020

Stalo se už tradicí, že Draci vyrážejí v květnu na cyklovýpravu. Ani letošek v tom není výjimkou, zamířili jsme na Hartlovku. Ale bylo to o fous, celou noc totiž lilo jako z konve…

V 9:00 se nás na Boudě sešlo 7. Svítilo sluníčko, ale všude mokro. Původní plány projet se polňačkami až na Hartlovku jsme tedy museli pozměnit. Vyrazili jsme tedy po silnici směrem na Jiřky a Blažky, už v první dědině se stihli Roxy a Kloubem zatoulat. Setkali jsme se zase až v Blažovicích u kostela. V Holubicích jsme zahnuli na „Haškovu autostrádu“ směr Velešovice (kdo neznáte, projeďte se tam, super tankodrom J) a pak jsme jeli směr Rousínov. Ten jsme objeli po různých bočních uličkách a cyklostezkách a dojeli až do Podbřežic. Pěkná, zapomenutá dědinka s trampolínou a posezením. Svačíme a diskutujeme o historii. Zajímavé, jak se mění zájmy. Dřív kluci plkali hlavně o jídle a počítačových hrách…  

Dál jedeme asfaltkou směr Tučapy a odtud už je to jen kousek do Lulče. Pohodová cesta. Usedáme do hospůdky, dáváme nějaké to pivko a jídlo. Taky Macháčka, v němž exceluje Kloub. Přichází první dešťová přeháňka, ale zahrádka, kde sedíme, má naštěstí střechu. Když zase vyleze sluníčko, pokračujeme v cestě. Ta vede do kopce kolem hotelu G (jmenuje se po bývalém majiteli prvoligového Drnovického týmu) a kluci docela žasnou, když jim vyprávím příběh z 90. let, kdy v 1. Fotbalové lize byly kromě Drnovic (malá dědinka u Vyškova) třeba taky Blšany (ještě menší dědinka kdesi v Čechách).

Nahoře nás čeká lom Hartlovka. Nikde nikdo, sluníčko. Kluci jdou do plavek a hurá do vody. Sam jako první, hned po něm Filíš. A ostatní. Paráda. Akorát to sluníčko rychle mizí a přichází déšť. Když se přeháňka přežene, jedeme dál po červené do údolí a pak nahoru ke Třem Javorům. Super krpál, 4,5 km dlouhý, převýšení 238 metrů. Odtud už je to jen kousíček na Kalečník, kde máme další pauzu. Kluci ve vrcholové knize hledají Zubničkův zápis z předloňské výpravy, nacházejí však pouze Love story milovníka Dušana. V tom se přižene další mrak a začnou dokonce padat i malé kroupy. Ještě že jsme nevyrazili!

Po dešti jedeme směr Jelenice, Hostěnice a Mokerská rozhledna. Je docela zima. Na rozhledně opět chvíli kempujeme, vidět je odtud pěkně, akorát rozhledna je malilinkatá. Spíš by se jí mělo říkat rozhlednička.

Když se na rozcestí u Hřbitova ve Šlapanicích loučíme, mám na tachometru něco přes 60 kiláků. Pěkná vyjížďka.

Jura  

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky