Dvojka nespí... | Junák Šlapanice

Dvojka nespí...

Dvojka nespí...

Dvakrát se to "povedlo" komunistům, jednou fašistům a teď ... koronaviru. Totiž zastavit skautskou činnost. Ani komunistům ani fašistům se to však nepodařilo úplně dokonale - stačí nakouknout do knih Jaroslava Foglara, kde popisuje táboření svého oddílu za války. A nebo vzpomenout na různé "pionýrské" nebo "TOMíkovské" oddíly, které v době hlubokého komunismu praktikovaly skautský program, často v čele se skautskými vůdci. Podobně je to s koronavirem. Ani ten nedokázal umlčet skauting úplně, i když pravidelnou činnost narušil opravdu řádně...

Ačkoliv by se mohlo zdát, že i činnost šlapanického II. oddílu vzhledem k celospolečenské situaci ustrnula, není tomu tak. Oddílová rada v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu (schůzky se nekonají od 11.3.2020) nabídla vedení města Šlapanice svou pomoc. V souvislosti s aktuálním nedostatkem ochranných prostředků jsme oslovili nejen členy oddílu a jejich rodiče, ale přes sociální sítě i další dobrovolníky, aby pomohli s ušitím roušek pro ty, kdo si je sami ušít nemohou. A že se těch dobrých duší, které se neváhaly zapojit, našlo! Po ušití většího množství roušek, došlo k jejich sběru. Shromážděné roušky pak trojice našich vedoucích (spolu s informačními letáčky), připojila k dalším, shromáženým na městském úřadě, aby je roznesla po Šlapanicích.

V následujících dnech pak dalších sedm vedoucích distribuovalo mezi šlapanické seniory, v úzké spolupráci s městským úřadem, obálky s nanovlákny do roušek.

Souběžně s tím jsme nabídli možnost hlídání dětí z rodin zdravotníků a pomoc při distribuci jídla seniorům. Vše koordinoval Petr.

To ovšem zdaleka není vše.V době nouzového stavu se nám povedlo dokončit půlroční projekt nového webu, který náš oddíl už nějakou dobu potřeboval.

Naše webová stránka dostala nový, atraktivní a moderní vzhled, který zajišťuje také responzivitu, tedy bezproblémové zobrazení na mobilních telefonech a tabletech. Funkční část je postavena taktéž na nové platformě, předchozí problémy s načítáním stránek se nám tedy povedlo výrazně eliminovat. Příprava grafiky je zásluha firmy Digilabs, o funkční část a administrační prostředí se postarali Hanz s Fufem.

Nesmím opomenout, že web, jako celek, je zásluhou více vedoucích.

Struktura a rozložení webu zůstalo až na pár novinek v nezměněné podobě. Povedlo se nám také přenést všechny staré články. Novinkou u článků jsou také náhledové obrázky, které dělají článek mnohem poutavější. Největší novinkou jsou tzv. štítky, díky kterým (pomocí lupy v horním menu) můžete dané články vyhledávat.

Doufáme, že se vám naše nová webová stránka bude líbit, bude pro vás dobrým zdrojem informací a bude nám sloužit déle a lépe než web starý.

V koronavirovém "bezčasí" se i na základně podařilo pár věcí. Luba, náš dvorní dodavatel, zhotovil nové dveře ve Trojce. Skáceli jsme suchou starou jabloň a místo ní vytvořili posezení "u jabloně". Vznikla také velká zásoba dřeva na topení, nově natřené jsou i nápisy na Trojce, v pískovišti pro nejmenší přibyl písek...

Intenzivně také pokračovaly přípravy tábora, i když v chaosu, který předvádí vláda, je těžké cokoli predikovat. Bude tábor v normálním termínu? Nebo třeba až v srpnu? Co když bude omezen počet dětí? (nás bývá na táboře opravdu hodně a ani letos to nevypadá jinak :-)) A co když vysokoškolákům posunou zkouškové období na červenec? Neodhlásí se nakonec část přihlášených v obavách z pokračující pandemie?

Pokračovaly i přípravy rekonstrukce Staré a Nové Boudy plánované na léto. Zde nás nejvíce tlačí otázka financování. Jak to bude s krajskými granty? A jak s příspěvkem města? Přesto padlo rozhodnutí do toho jít.

Jak je z výše popsaného vidět, Dvojka opravdu nespí. A všichni vedoucí se těší, až zase uvidí členy svých družin a "rozjedou" s nimi skautskou činnost: hry, soutěže, výpravy, závody... Už aby to bylo.

 

Jura, Petr, Hanz

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky