Modrý život v listopadu 2020 | Junák Šlapanice

Modrý život v listopadu 2020

Vážení rodiče, milí členové II. oddílu Junáka ve Šlapanicích,

v době, kdy je skautská činnost pozastavena, přinášíme návrh na smysluplnou součást všedních dní.

 

Následují text je určen členkám a členům družin Kudlanek, Draků, Křížků, Lišek, Pum, Sršňů, Tygrů, Veverek a Vlků:

Určitě už jste slyšili o modrém životě. Jde o soubor pravidel, které vymyslel skautský spisovatel Jaroslav Foglar - Jestřáb. Poprvé se o modrém životě píše v Jestřábově knize Přístav volá, kde můžete číst:

„… Pokusím se ti to vysvětlit. Snad víš, že se o šlechticích říká, že měli modrou krev? Snažím se žít jako aristokrat. Praví a správní aristokraté byli lidé vzácných a krásných vlastností, pro které byli právě do šlechtického stavu povyšováni. A já chci být takovým aristokratem, ne ovšem z nějakého zděděného šlechtického titulu, který by na mě přešel bez mé zásluhy, ale který bych si zasloužil vším, co dělám. A tak jsem si vytvořil nový, vzorný „Modrý život“ a snažím se jím žít, abych se stal pravým šlechticem. Ne titulem, ale svými činy, celým svým životem.“

V duchu Foglarova Modrého životu přinášíme celoměsíční výzvu. Sestavili jsme 6 úkolů, které vycházejí z Jestřábových pravidel a která se dají splnit i v této době.

Jde o tyto úkoly:

1) Cvičil(a) jsem alespoň deset minut.

2) Ráno jsem si umyl(a) obličej studenou vodou. Dvakrát za den jsem si vyčistil(a) zuby. Jde o spojení dvou úkolů. Ke zdárnému splnění tohoto bodu je potřeba abyste splnili oba tyto úkoly.

3) Vykonal(a) jsem alespoň jeden dobrý skutek. 

4) Přečetl (a) jsem alespoň 1 stranu knihy dle vlastního výběru. Vyberte si knihu, která vás bude bavit a přečtěte si každý den alespoň jednu stránku. Učebnice a texty do školy se nepočítají.

5) Pomohl(a) jsem s domácími pracemi. Pomozte doma s úklidem, mytím nádobí nebo s čímkoliv, co je zrovna potřeba.

6) Radostný prožitek. Zažijte každý den něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři. 

Zkusme tyto úkoly od 1. listopadu do 30. listopadu poctivě a čestně plnit. Stačí, když na konci dne v jednoduchém dotazníku vyplníte své jméno a určíte, který ze 6 úkolů jste splnili. Formulář vyplňujte od pondělí do soboty, v neděli ho nevyplňujte, máte volno. Odpovídat můžete v jednom dni pouze jednou. Formulář k vyplnění najdete zde: https://www.dvojka.eu/modry-zivot

 

Žít modrým životem je zcela dobrovolné. Je jen na vás, jestli se zapojíte.

Po opětovném obnovení skautské činnosti se můžou ti, kdo modrým životem v listopadu 2020 žili, těšit na pěknou odměnu.

Výzva je určena především starším družinám, pokud v jejím průběhu budete mít jakýkoliv dotaz, neváhejte napsat e-mail na petrbelohoubek@gmail.com.

 

Mnoho zdaru ve snaze stát se pravými šlechtici dnešních dnů za oddílovou radu přejí

Petr, Hanz a Jura 

Vyhledávání článků
Vybrané šítky