Den Země | Junák Šlapanice

Den Země

Den Země

22.4.2023 je den Země. Svátek, který se slaví někdy od 70. let minulého století. Poprvé jsme ho slavili jako skauti v městském parku v roce 1994. Soutěže, postavené týpí, fotky z akcí…  Tehdy nám akce přilákala nejednoho nováčka. V dalších letech akce nějak vyšuměla do ztracena… Letos se organizace ujalo město. Tak jsme se po 30 letech přidali také.

Ve 14:00 jsme se sešli a začali vše chystat. Opodál měli svoje stanoviště Rybáři, ČČK, Vážka… Parkovala tu auta firmy KTS Ekologie. A Šlapanický brzdy, o kterých jsme si mysleli, že už neexistují, tu měly podsadový stan.

Loky si postavil terč a poladil luk. Velká a lákavá atrakce. Betka na dvě židličky položila desku, na ni postavila 5 PETek a do nich se házelo disky. Co zásah, to bonbón. Kenny měl na starost skautský kvíz. Osm otázek, za všechno správně čokoládka. Poslední byl šprtec, který měl na starost Kloub. Taky jsme roztáhli Fufův a Kuliho rol lup a aby ho neodnesl vítr, přivázali jsme ho s Betkou ke stromu.

Kolem třetí přišla za námi moderátorka. Chvíli pokecala s Renčou, ta jí jemně naznačila, že za účelem náboru tu fakt nejsme, zato zahradu na novou klubovnu sháníme docela akutně. Moderátorka zase odešla a začaly se trousit děti. Renča přinesla limošky a vedoucí se nezastavili. Kenny vyhodnocoval kvízy, největší problém měli všichni s otázkou: kolik je aktuálně v ČR skautů. No schválně, tipněte si: A/ asi 5 000 B/mezi 20 000 a 30 000 C/ více než 70 000. Správnou odpověď najdete třeba v naší Ročence 2022, která je v sekci webu „ke stažení“. Ani u šprtecu nebyl chvíli klid, u lukostřelby také bylo živo, stejně jako u PETek.

Legrační je, že nabídka na zahradu (a zahradní boudu coby klubovnu) přišla chvilku po vystoupení moderátorky. Pokud to klapne, bude to super.      

Po akci vezeme s Kloubem na Boudu věci. Už jsou tu Tučňáci s Lachtanama, co se vrátili z cyklovýpravy a relaxují u kuželek. No a chvíli poté přiváží objednaný autobus Vlky, Sršně a Kudlanky z Ivančeny.

Podařený víkend.

Jura

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky