Okresní kolo Svojsíkova závodu 2023 Kovalovice | Junák Šlapanice

Okresní kolo Svojsíkova závodu 2023 Kovalovice

Okresní kolo Svojsíkova závodu 2023 Kovalovice

V pátek 28.4. jsme se odpoledne sešli ve Šlapanicích na zastávce Riegrova. Zde jsme nastoupili na autobus 702, který mimo to, že byl námi a našimi věcmi téměř obsazen, nás dovezl až do Kovalovic, kde se konalo letošní okresní kolo Svojsíkova závodu. Dorazili jsme ze zastávky k biotopu, což bylo zároveň i místo konání závodu. Přihlásili jsme čtyři družiny reprezentující náš oddíl, konkrétně to byly dvě soutěžní hlídky Kudlanek a dvě soutěžní hlídky Sršňů. Chvíli po nahlášení proběhl úvodní nástup, kde jsme byli jakožto soutěžící (kterých bylo mimochodem kolem 160) přivítání a byl nám sdělen harmonogram následujících hodin. V první řadě po nástupu bylo nutno, aby si každá hlídka postavila stan (byla to vlastně taková živá reklama na Decathlon...), s čímž se naši šlapaničtí poprali skvěle. Ve chvíli, kdy byly stany postaveny, každá hlídka si měla za úkol uvařit samostatně večeři. A jídla se fakt povedla - Kudlanky uvařily kuřecí Caesar salát a těstoviny se "sýrovou omáčkou" a Sršňáci se pustili do brgulu a špízů. Vedoucí nevařili nic, ale i tak se najedli královsky. Stavba stanů i vaření večeře byla v rámci závodního modulu Přežití i obodována komisí. Po soutěžní části večera proběhla společná hra Na hady, což byl v počtu 160 děcek fakt zážitek. Do večerky, která byla v 22h bylo už jen volno, což někteří využili ke hraní deskovek, jiní k povídání a seznamování a další k čerpání energie na sobotní závod.

Sobota začala na náš vkus dost brzo, a to budíčkem v 6:30. Kromě ranní hygieny si měla každá hlídka uvařit snídani. U nás to byla ovesná kaše, toasty, buchty a párky. V 8h proběhl ranní nástup, po kterém byl zahájen samotný závod. Hlídky vycházely od biotopu v intervalech 5 minut a měly za úkol projít určitý počet stanovišť na území 7 km. Hlídky zde čekala například zdravověda, fyzická zdatnost, rozdělávání ohně a jiná stanoviště. Kolem 15h byly všechny hlídky úspěšně navráceny a mohl proběhnout závěrečný nástup spolu s vyhlášením vítězů. Za děvčata se zúčastnilo 13 hlídek, za chlapce 11. Co se týče Kudlanek, odvezly si diplom za 8. a 11. místo, Sršňáci obsadili místo 7. a 10. 

Po vyhlášení závodu už nás čekala jen cesta domů už ne tolik plným autobusem. Akci jsme si moc užili a přestože nikdo z nás do dalšího kola nepostoupil, budeme na závod ještě dlouho v dobrém vzpomínat a za dva roky se bezesporu vyhoupneme zas o něco výš.

Napsala Kiki

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky