Závěrečná oddílovka | Junák Šlapanice

Závěrečná oddílovka

Závěrečná oddílovka

V pátek 19. června 2020 se 88 druhooddíláků sešlo na závěrečné oddílové schůzce. Byla to první celooddílová akce po vážně dlouhé době, konkrétně od 29. února. Celá Dvojka se na společné akci, vlivem koronavirové pandemie, neviděla celých 111 dní. O to víc si však všichni závěrečnou oddílovou schůzku užili. Na tvářích světlušek, vlčat, skautů, skautek a vedoucích šlo vidět, že jsou rádi, že se konečně můžou sejít v širším kruhu.

Celosvětový vývoj posledních měsíců zasáhl taky náš skautský mikrosvět. Dlouho se nemohly konat běžné družinové schůzky, dokonce jsme museli rezignovat na pořádání Vítání jara, jedné z tradičních oddílových akcí. Přitom právě spolu s přivítáním ročního období, které zve do přírody, na výpravy a výlety, skládají členové našeho oddílu sliby světlušek, vlčat, skautů a skautek. Bylo by škoda, aby těm, kdo se po několik, předkoronavirových měsíců připravovali, nebylo umožněno složení jejich slibů jenom kvůli tomu, že tradiční akce poslední třetiny měsíce března, v letošním roce nemohla proběhnout. Právě proto, po slavnostním a netradičním vyvěšením státní vlajky se více jak osm desítek druhooddíláků přesunulo k ohništi. Do rukou vůdce oddílu pak 5 budoucích světlušek, 3 budoucí vlčata, jedna budoucí skautka a jeden budoucí skaut složili své sliby. Slavnostní atmosféra nebyla o nic menší než na táboře nebo na zřícenině Horákovského hradu.

Po slavnostním složení slibů se pak všichni přesunuli do Trojky, kde proběhlo vyhlášení soutěže Selfie svatého Jiří. Do soutěže, která proběhla 24. dubna, jako připomínka a oslava patrona skautů a skautek, svatého Jiří, se zapojilo přes třicet členů oddílu. Všichni, kdo poslali svoji fotku se skautským šátkem nebo v kroji a byli na závěrečné oddílovce, dostali sladkou odměnu. Po vyhlášení Selfie svatého Jiří se mladší členové oddílu přesunuli do podkroví Staré a Nové Boudy, kde si zahráli Elektriku. Starší zůstali ve Trojce, kde si, pod vedením Jury, zahráli hru Na krále. Nutno říct, že šlo o alternativní, mokrou variantu programu závěrečné oddílovky. Původně plánovaná bojovka s hadrovými koulemi sice nevyšla, Elektrika, stejně jako hra Na krále však slavili úspěch. Dvě hodiny závěrečné, červnové oddílovky, uběhly velmi rychle. Scházíme se na hřišti, svěšujeme vlajku, přejeme pěkné prázdniny těm, se kterými se neuvidíme na táboře. Většina z nás se už nemůže dočkat první červencové soboty, kdy se sejdeme na zahajovacím ohni tábora Březí 2020.

P. S. Možná vám v předchozích řádcích něco chybělo. Bylo to vyhlášení bodování a účasti posledního půlroku? K tomu na červnové oddílové schůzce nedošlo. Oddílová rada se shodla na tom, že v tomto půlroce bodování a účast hodnotit nebudeme. Stejně je největší odměnou to, že se můžeme svobodně scházet a žít svým skautským životem. Tomu se žádná celta, opinel, plyšák nebo čelovka nevyrovná!!! :-)

 

Zapsal Petr

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky