Vítání jara 2022 - Hukvaldy | Junák Šlapanice

Vítání jara 2022 - Hukvaldy

Vítání jara 2022 - Hukvaldy

Ahoj,

tak máme za sebou vítání jara a výpravu s tím spojenou. Pro hnidopichy - ano, víme, že jaro začíná 21. března, ale vítat jaro se dá stejně dobře třeba i v dubnu :-).
Tradičně začínáme na myslivecké chatě, kde se před 15.h scházím s Lenkou a Uzlem. Než jsem přišel tak Uzel už byl produktivní a nachystal myslivnu na spaní. Za což jsem rád, protože jsem si den předtím parádně zablokoval záda a nejsem moc použitelný. Na dotaz jak se mi to stalo se mi všichni smějí, nevím proč. Prostě jsem stlal postel. Už to dělat nebudu!
Kolem 15. hodiny se shromažďuje 25 Lišek a Kocourů s tím, že se pár Lišek přidá ještě cestou. Sbalíme vše potřebné a razíme směrem na Horní Sklenov a lom na Hůrkách, který je zároveň našim cílem.
Po cestě se k nám přidávají Sojka a Puffy a než vkročíme na úpatí Hůrek přijíždí ještě Ondra a Pája.
Po zhruba půl hodině pochodu dáváme pauzu a na poli pod Hůrkami natahujeme lano a dáváme dvě kola vlajkované. Nemýlím-li se, tak červený tým vlajku ukořistí v obou kolech. Já to sleduji z povzdálí, ležím v trávě, užívám si zapadajícího sluníčka a myslím na klíšťata a bolavá záda.
Zvedáme se a pokračujeme do lomu, kam dorážíme za dalších 20minut. Sbíráme dřevo, dáváme dokupy ohniště, připravujeme věci na sliby. Když už máme hotovo a nachystáno, oblíkáme všichni kroje a postavíme se dokola kolem ohně. Na slib se chystá takřka polovina z nás včetně mě. Je fajn si ho po více než 15 letech zopakovat :-). Skládání slibu je slavnostní okamžik, což všichni chápou a pro Kocoury je to asi poprvé, co jsme téměř hodinu opravdu potichu :-) (tak mě napadá, že bychom někdy měli dát bobříka mlčení). Po skládání slibu přijde na řadu vyhlášení bodování Kocourů, které jsme kvůli covidu o pár měsícu posunuli. První místo stylem start-cíl získává Modrásek, Anča, Fimi, která kromě nejvíce přezdívek nasbírala i nejvíce bodů. Na druhém místě Kozička a třetí bere Tobák. Všichni si odnášejí pěkné ceny, které se jim určitě budou hodit. Opékáme špekáčky a dáváme večeři.
Pak jdou Lišky Kocourům připravit stezku odvahy. Kocouři buď sedí u ohně s kytarou nebo prolízají lom. Zkoumání lomu poměrně brzy končí pro Rajskou, která kolenem trefuje kámen a ze začátku to nevypadá moc dobře. Koleno otéká, Rajské do zpěvu taky moc není. Navrhujeme nohu uříznout nebo Rajskou vybavit zásobami na pár dní, ať může dojít, až se dá noha dokupy.
Podle některých Kocourů prý zkouška odvahy moc o odvaze nebyla. Že by byli tak odvážní? No….nevím. Ale shodujeme se na tom, že příště přitvrdíme.
Oheň pomalu dohořívá a blíží se čas návratu na chatu. Vytahujeme svíčky a u ohně každý říkáme svá přání.
Pak balíme věci, uklízíme po sobě, hasíme zbytky ohně a potmě vyrážíme zpět. Rajská není z cukru a něco snese, takže koleno mezitím rozdýchal a statečně pajdá s námi. Volíme trochu jinou cestu a za necelou hodinku jsme na chatě, kterou důkladně větráme, jelikož teplota v ní dosahuje na můj vkus téměř saunovacího bodu. Čístíme zuby, Rajské mažeme koleno Ibalginem, Uzel hraje na kytaru a pak čte pár příběhů z Jestřábe, vypravuj od Foglara. Všichni už jsou utahaní jako koťata resp. liščata a brzy usínáme.
Ráno lehce před 8. pak rozcvička, snídaně, čištění zubů, balení a úklid myslivny. Rozcvičku mám na starosti já, ale do cvičení mi moc není tak alespoň sekýruju ostatní :-). Vše stíháme poměrně rychle, takže máme čas ještě na pár her. Dáváme tenisák a bitvu s ponožkovýma koulema.
V 10 končíme a rozprcháváme se všichni domů.
Z vítání jara je to tedy vše přátelé. Počasí vyšlo parádně. Všechno šlo jako na drátkách a já se těším na další akci, která nás čeká příští víkend, kdy plánujeme připojit se k úklidu Hukvald.
Klepeto

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky