Vítání jara 2024 | Junák Šlapanice

Vítání jara 2024

Vítání jara 2024

I letos jsme se vydali o víkendu 23.-24.3. do Mariánského údolí přivítat jaro. A to nás dostalo doslova a do písmene jarním počasím. V sobotu dopoledne bylo na triko a kraťasy, když jsme se kolem 13:00 sešli na Boudě, přihnaly se mraky, vichr a déšť. I větve ze stromů padaly, jak fučelo. Cestou dobrý, v Podolí sluníčko a na vlajkované v údolí další slejvák… A z 19°C bylo najednou 7°C a v noci pak 3°C. No a od nedělního rána sluníčko zase svítí a svítí. Jaro jak má být…

Sešlo se nás celkem 95, největší zastoupení měly Lasičky, Vážky a Žraloci. Když se úvodní déšť přehnal a všichni si rozložili věci na spaní v podkroví Boud (ve SaN mladší družinky, ve Trojce starší), udělalo se společné foto a mohlo se po družinkách vyrazit. Cestou jsme nabírali a nabírali další členy, přidala se Ťapka, Kikina, Babů…  V Podolí byla první pauza, posvačili jsme a Lvice s Míšou zorganizovaly několik her. Další zastávka byla v Mariánským. Louku, kde jsme snad 20 let hrávali oblíbenou vlajkovanou, prozřetelní správci věcí veřejných oplotili, a místo normální trávy, která tam rostla a kterou vybagrovali, tam navezli koberce té správné sportovcovské trávy. Co naplat, vzali jsme zavděk loukou mezi zimovištěm kolotočářů a Eldorádem. No a právě tam nás chytli pěknej slejvák. Při snaze schovat se před deštěm si někteří zalezli pod kolotoče, což se světským moc nelíbilo, neb jak se říká „podle sebe soudím tebe“ a tak nás měli nejspíš za zloděje. Naštěstí déšť ustal a mohlo se jí dál. Brzy nás přivítal oblíbený Horákovský hrad se svým neopakovatelným geniem loci.  Moc hezké místo. A čekal nás tu i Džany. Sršni připravili oheň, Betka s Kloubem a Renčou věci na slib, my s Kennym jsme poladili kytary a většina človíčků si také obstarala klacky na opékání špekáčků. Slavnostní večer jsme zahájili tradičně Tuláckým ránem, poté složilo slib 29 nováčků a ve finále Ondra Junior obdržel dvojici nášivek za složené odborky. Oheň slavnostní byl prohlášen za užitkový a mohlo se opékat. Do toho se zpívalo, povídalo… Pohodová nálada vládla. Už za tmy rozdal Tesák svíčičky a před odchodem se konal obřad přáníčka jaru.

Cesta na Boudu byla v pohodě, jen těch žab co kolem bylo… Skoro pořád jsme museli svítit čelovkami, abychom nějakou nezašlápli. Ještě sfoukávala na „vlajkovací“ louce a pak už rovnou na Boudu.

Tam zatím poctivě topila Fí a poté jsem ji vystřídal já. První skautíci (samozřejmě rychlíci Sršni) se přitrousili něco před půl jedenáctou, poslední (Havrani s Vážkami) kolem jedenácté. Starší opanovali Trojku, kde až do půlnoci hráli Ligretto, mladší jejich vedoucí rychle uložili v podkroví SaN a kolem půl dvanácté už spali. Dobrou noc!

Po snídani Kláda zorganizovala turnaj v soubojích (kdo chce znát vítěze v kategoriích starších a mladších, nechť mrkne na fotky) a když jsme si pobalili věci a vynosili je ven, mohla přijít na řadu bojovka. Na závěrečném nástupu se ještě rozdaly všem lipové lístečky na kroj a také ovocné čočky za bojovku. Mladší odcházejí, starší se ještě zapojují od oblíbené hry dilkú ínraj. Myjeme podlahy i okna v Boudách a i při tom je kupodivu spousta legrace.

Super akce

Jura  

Fotografie

Vyhledávání článků
Vybrané šítky